Haber

Fahrettin Koca açıkladı! Deprem bölgelerinde son durum

Türkiye’nin 6 Şubat’ta uyandığı felaketin üzerinden bir ay geçti.

Kabine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde toplandı.

Altyapı ve üstyapı çalışmalarını kapsayacak Afet İmar Fonu TBMM’ye sunuldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kabine Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Hatay’da su sıkıntısı ve salgın hastalık iddialarının sorulması üzerine Koca, yıkımın en yoğun olduğu Antakya ve Defne başta olmak üzere kısmen ve yaygın olarak şebeke suyu verildiği Antakya ve Defne’de şebeke suyunda su açısından bir sıkıntı olmadığını belirtti. diğer bölgelere.

“Şebeke suyunun genel amaçlı kullanımında sorun yok”

Suyun kalıntı klor ve mikrobiyolojik analizlerinin sıklıkla yapıldığını vurgulayan Koca, şunları kaydetti:

Şimdi sorun yok. Ancak Hatay’daki şebeke suyunun bu dönemde içme suyu olarak kullanılmamasını öneriyoruz.

Suyun içilebilir olup olmadığını tam olarak belirlemeden ‘içilebilir’ diyemeyiz. Olası bir salgın açısından en büyük riskin içme suyu olduğu düşünülüyor. Şebeke suyunun genel amaçlı kullanımında bir sakınca yoktur.

Temizlik için kullanılabilir. AFAD, tüm bölgelere ambalajlı içme suyu sağlamaya çalışıyor. Dolayısıyla su açısından bir sıkıntı yok diyebiliriz.

“Şu anda salgın bir durum yok”

Koca, salgınla ilgili yürütülen çalışmalara ilişkin şunları söyledi:

Yıllardır Halk Sağlığı Genel Müdürlüğümüzün sendromik sürveyans diye bir sistemi var. Pandemideki filyasyon gibi düşünün.

Yani gelen hastanın bir enfeksiyon durumu söz konusu ise bu sistem kaynağa gidip nereden kaynaklandığını tespit etme üzerine kurulu.

Bu sistem aktiftir. Bununla ilgili Halk Sağlığı Bilim Kurulumuz da var. Ayrıca sahada her zaman alt kümelerle çalışırlar. Heyetimiz en son dün Hatay’a gelerek bölgede incelemelerde bulundu. Şu anda salgınla ilgili durum söz konusu değil.

Ama bu olmayacağı anlamına gelmez. Çünkü bir salgını önlemek için güvenilir su, güvenilir gıda ve hijyenik WC ortamı sağlamamız gerekiyor.

Bu önlemleri ne kadar güçlü alırsak, salgın o kadar az olur. Şu anda rastgele bir salgın durumu ve kümelenme durumu söz konusu değil.

Binlerce insan arasında onlarca, yirmili yaşlarda ishal olaylarını görmek, salgın olduğu anlamına gelmez. Özellikle bulaşıcı olan bir salgının bir kaynaktan bulaşma ihtimali bizim için değerli ve sevindirici olan şu anda böyle bir durumun olmaması. Salgın hastalık ve su açısından bir sıkıntı yok.

“Tahliye edilecek hastanelerimiz var”

Deprem

Koca şu sözleri kullandı:

Cerrahpaşa, Çapa, İstanbul ve Ankara’daki diğer kamu hastanelerimizle ilgili neler yapacağımızı da bir iki gün içinde anlatmış olacağız. Tahliye edilecek hastanelerimiz var.

Bu konuda adımlar atarken yapı analizi sonuçlarını da kamuoyu ile paylaşacağız. Bir iki gün içinde üniversite ve kamu hastanelerinin durumu ve atılması gereken adımlarla ilgili açıklama yapacağız.

“122 bin sağlık personeli görev başında”

Deprem bölgelerindeki sağlık hizmetleri hakkında bilgi veren Koca, gezici sağlık ekiplerinin yaygın olarak muayene ve tetkikler yaptığını, yerinde muayene edilen hasta sayısının 300 bine yaklaştığını bildirdi.

Koca şu şekilde konuştu:

Bölgedeki misyonun başında 17 binden fazla doktor ve 122 bin sağlık çalışanı bulunuyor. 3 milyona yakın birinci basamak sağlık hizmeti sunduk.

Toplu yaşam alanlarında hastanelerimiz, sahra hastanelerimiz, taşınabilir sağlık hizmetlerimiz, birinci basamak sağlık hizmetlerimiz kesintisiz olarak devam etmektedir.

42 bin 500 takım alımı iptal olmayacak

Sağlık Bakanlığı’na alınmasına karar verilen ikinci 42 bin 500 takımın iptal edilip edilmediği sorusuna Koca, şöyle konuştu: “İptal kesinlikle söz konusu değil. Ancak yeni durumu dikkate alarak planlamada değişiklik yapıyoruz. En kısa zamanda duyuracağız.”o cevapladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu